De bal is rond

De maand mei is begonnen. En in voetballand betekent dit: selectietrainingen. Altijd weer een spannende periode, omdat je je moet meten met leeftijdsgenoten. En eigenlijk weet je nooit precies welke kant de bal op zal rollen.

Voor onze oudste dochter extra spannend, omdat ze zich als meisje natuurlijk moet bewijzen tussen al die mannelijke spelers.

Ieder jaar weer kijk ik daar vol verwondering naar. Hoe ze daar op dat veld haar mannetje staat. De enige paardenstaart tussen al dat testosteron. Wat haar betreft is dat overigens ook het enige verschil. Op het veld gaat het voor haar gewoon om voetbal. En moet ze daar net als iedereen laten zien dat ze goed genoeg is voor een plek in de selectie.

Natuurlijk heeft ze gelijk. Het gaat om wat je kunt en niet om wie je bent. Nou ja, in ieder geval zou dat zo moeten zijn. Maar goed, de bal is natuurlijk ook gewoon rond. Wat dat betreft is voetbal net als het echte leven.

Hoe anders voor mijn andere dochter. Zij speelt bij de meiden en van selectietrainingen is hier geen sprake. Ergens ook wel logisch: de meidentak is aanzienlijk kleiner dan die van de jongens. Alle meiden zijn dus eigenlijk wel in beeld. Gedurende het seizoen hebben zij kunnen laten zien wat ze waard zijn. Bovendien betekent spelen in de meidenselectie ook net iets anders dan in de jongensselectie. Bij de meiden staat ‘plezier’ voorop, ook binnen de selectie. Daarna komt ‘prestatie’. Bij de jongens is het toch echt andersom. Al moet ik toegeven dat bij het binnenhalen van het kampioenschap (zie ‘Onoverwinnelijk‘) ook bij de meiden het resultaat even bovenaan de agenda stond.

Voor beiden manieren van selecteren is wat te zeggen. Zo roepen de selectietrainingen natuurlijk wat meer spanning op. De druk ligt hoger en je moet pieken op het juiste moment. Voor (jonge) kinderen best een opgave. Hoe fijn is het dan om niet door dat hele circus te hoeven. Aan de andere kant, je kunt wel nog even tonen wat je kunt. Nog even je visitekaartje afgeven.

Hoe het ook zij, het blijft een enerverende periode. Gelukkig kan iedereen daarna nog even stoom afblazen. Want na de selectieronde staan de toernooien voor de deur. Voorlopig blijven de voetbalschoenen dus nog even aan.

 

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-74423621-1