De dag van

Afgelopen woensdag werd bekend dat Rio de Janeiro voetballegende Marta Vieira da Silva eert door haar verjaardag, 19 februari, uit te roepen tot ‘National Women’s Football Day’. En het eerste wat ik dacht was: wanneer krijgen we zo’n dag in Nederland?

Want bij mijn weten is die er nog niet. Toegegeven, er zijn verenigingen die zelf zo’n dag in het leven roepen. Maar een echte officiële dag? Ik ken ‘m niet. Of in ieder geval, ik heb ‘m gemist als deze wél bestaat. En als we zo’n dag in Nederland zouden krijgen, welke zou dat dan moeten zijn?

Er zijn natuurlijk tal van opties. Zo zijn er zat leeuwinnen die in aanmerking zouden kunnen komen. Ik denk aan een Lieke (beste voetbalster ter wereld), Sari (beste keepster ter wereld), Vivianne (topscoorder, player of the month en player of the year), maar ook aan Sarina (beste coach ter wereld). Dat zijn natuurlijk de bekende namen. En dan heb je nog tal van zeer verdienstelijke (oud-)speelsters die in aanmerking komen.

Of pakken we gewoon 8 augustus, de datum waarop Nederland Europees Kampioen werd en het meiden- en vrouwenvoetbal definitief op de kaart werd gezet? Voor alles is wat te zeggen. En naast al deze mooie voorbeelden zijn er vast nog veel meer te bedenken. Moeilijk kiezen. Of toch niet?

Wat mij betreft niet. Want persoonlijk zou ik een lans willen breken voor de geboortedag van één van de pioniers en grondleggers van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Iemand die altijd gestreden heeft voor gelijke kansen voor meiden en vrouwen in het voetbal.

Naast een zeer verdienstelijk speelster (89 interlands), was zij ook degene die als eerste vrouw het hoogste trainersdiploma haalde. Zij was degene die ervoor zorgde dat vrouwen in stadions gingen spelen en meiden zich konden ontwikkelen tussen de jongens. Ze was de drijvende kracht achter de Eredivisie vrouwen. En als bondscoach behaalde ze in 2009 de halve finale van het EK. Een absolute mijlpaal en bepalend voor het succes van nu.

Dus als niemand anders het doet, roep ik bij deze 18 januari uit tot Nationale Vrouwenvoetbaldag. En ook al maakt dit het niet officieel, ik stem voor Vera.

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-74423621-1