De jongens vs de meiden

De jongens vs de meiden (5)

Beste AFC Ajax.  Eigenlijk is het een beetje gek om dit blog zo te beginnen. Want ik richt mij hiermee tot een hele club. Niet erg persoonlijk dus. Bovendien had hier ook een andere club uit de Eredivisie kunnen staan. Maar toch beperk ik me even tot u. Want eerlijk is eerlijk, uw naam resoneert wel lekker. En u heeft een vrouwenteam. En een jeugdopleiding. En u geeft daphnekoster de mogelijkheid om in samenwerking met ABN AMRO 6 trainingen voor talentvolle meiden te verzorgen.

Dus ik ga ervan uit dat u het beste voorheeft met het Nederlandse vrouwenvoetbal. En dat is mooi. Want het blijft nog steeds de snelst groeiende sport. Eind oktober al 153.001 meiden en vrouwen die lid zijn van de KNVB! Het kan niet anders dat daar ook wat talent tussen loopt. En dat is gelijk de reden waarom ik mij tot u richt.

Want ik snap iets niet zo goed. Hoe kan het toch dat u jongens al vanaf een jaar of 7 scout? En hen dus al vanaf jongs af aan de mogelijkheid biedt om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen? Dat u in de toekomst van deze jongens zoveel investeert? Dat u probeert het beste eruit te halen? Zodat een enkeling misschien wel een plekje in Ajax of in een andere club uit de Nederlandse Eredivisie weet te bemachtigen.

Nu verwacht u zeker dat ik vraag waarom u geen jeugdopleiding voor meiden heeft. Maar dat doe ik niet. Want ik weet ook heus wel dat dat heel veel geld kost. En dat het nog niet zo heel veel oplevert. En dat het dus gewoon een kosten-baten afweging is. En dat is uw goed recht. Want business is business.

Maar zoals u wellicht weet, ontwikkelen meiden zich veel beter in een jongensteam. De meeste (of misschien wel alle?) speelsters uit uw huidige Ajax Vrouwenteam hebben minimaal tot de junioren bij de jongens gespeeld. Sommigen zelfs hun hele jeugd. En daar plukken ze nu de vruchten van. En u natuurlijk ook. Want wat een topteam heeft u tot uw beschikking!

Ik kan me zo voorstellen dat u graag wilt dat het Ajax Vrouwenteam de volgende generatie ook uit de best mogelijke speelsters bestaat. Dus ik heb een voorstel. Waarom stelt u in uw jeugdopleiding niet in elk team 1 plekje beschikbaar aan een talentvol meisje? Wat een geweldig signaal zou u daarmee afgeven! En wat een boost zou dat geven aan de ontwikkeling van het meidenvoetbal!

Ik begrijp dat ik u hiermee een beetje overval. Maar misschien wilt u er toch eens over nadenken? Er een nachtje over slapen? En het dan gewoon eens proberen? Eens kijken wat het oplevert? En als het succesvol wordt, mag u gewoon zeggen dat het uw eigen idee was. Dat vind ik niet erg. Want ik snap ook wel, business is business.

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 comments
  • Judith, een opleidings jaar van een jongen vanaf 12 leverd 20.000 op als hij vertrekt naar een andere club. Als hij van de A naar het eerste team gaat is zijn opleiding helemaal veel waard gebleken. Helaas leverd een geslaagde voetbalsters nog niets of heel weinig op. Daar zit het probleem. Was Joop Munsterman nog maar in functie. Deze heeft wel zijn Twente opleiding opengesteld voor meiden.

    • Hallo Ben, dank voor je reactie. Klopt dat een goed verdienmodel ontbreekt, maar no guts no glory! Als we het vrouwenvoetbal in Nederland naar een hoger niveau willen tillen, moet er toch echt geïnvesteerd worden. En dat begint bij het opleiden. UIteindelijk zal zich dat ook terugbetalen. In februari kreeg Ajax nog ruim een miljoen van de vriendenloterij. Een mooie kans om een paar goed spelende meiden een plek te bieden tussen de AJax jeugd. Waarom zouden zij – bij gelijk niveau – niet dezelfde kansen verdienen als de jongens? Twente heeft het destijds aangedurfd met Jill Roord. En dat heeft volgens mij niet verkeerd uitgepakt.

UA-74423621-1