vrouwenelftal USA klaagt voetbalband aan

De jongens vs de meiden USA

Onlangs werd bekend dat 5 voetbalspeelsters uit het Amerikaanse nationale team de US Soccer Federation aanklagen omdat zij minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. Hebben zij een punt?

In Amerika is vrouwenvoetbal enorm populair. En hoewel in Nederland wellicht weinig meiden gehoord hebben van speelsters als Hope Solo, Carli Lloyd of Alex Morgan, zijn zij in eigen land ware celebs. En niet geheel onterecht. Met 3 WK en 4 Olympische titels op zak, behoort het Amerikaanse vrouwenteam tot de beste in de wereld. Gemiddeld trekken ze enkele tienduizenden bezoekers per wedstrijd. En vanwege hun populariteit genereren zij bovendien veel inkomsten. En toch verdienen zij veel minder dan de mannelijke profs.

Dus ja, ze hebben een punt.

Wat overigens niet betekent dat de dames nu op een houtje moeten bijten. Hope Solo staat met een salaris van $22.000 op de 10e plek van best verdienende voetbalspeelsters ter wereld. Alex Morgan staat met $70.000 op nummer 3.

Maar vanuit hun optiek hebben ze een punt.

Vanuit Nederlands perspectief bekeken, zijn we echter nog heel ver weg van gelijke salarissen. Ik denk dat speelsters hier al blij zijn als ze überhaupt van hun sport kunnen leven. Ze er niet meer bij hoeven te studeren of werken. En zich dus volledig op hun sport kunnen concentreren.

Maar om dat punt te bereiken zullen we eerst moeten investeren. In jeugdopleidingen voor meiden bijvoorbeeld. Zodat we de kwaliteit van zowel onze nationale competitie als van ons Nederlandse vrouwenelftal naar een zo hoog mogelijk niveau kunnen tillen.

En wie weet, winnen we over een aantal jaar dan wel het WK, het EK én de Olympische titel. Dat zou wat zijn! Dan praten we daarna wel weer over salarissen.

(bron: Fusion)

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-74423621-1

Ontdek meer van soccertalk

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading