De jongens vs de meiden

De jongens vs de meiden

Ik krijg vaak verbaasde reacties als ik vertel dat mijn oudste dochter in een jongensteam speelt. Of onze club geen meisjesteams heeft dan? Een eenvoudige vraag, maar met een lastig antwoord. Want onze club heeft als een van de weinige clubs in onze directe omgeving juist wel een bloeiende meidentak. En dat is gelijk een beetje de ‘pech’.

Gezelligheid of prestatie?
meiden_knvbWant heb je binnen onze club bij de jongenspupillen nog de keuze uit zo’n 15 teams, bij de meiden zijn er maar max. 2 per leeftijdscategorie. Met uitzondering overigens van de F-jes, daar hebben we zelfs maar 1 team. Maar goed, uitgaande van 2 teams, is het ene team het selectieteam, en het andere het meer recreatieve team. In de praktijk blijkt echter dat meiden vaak voor de gezelligheid kiezen en het team daarom zoveel mogelijk bij elkaar wil houden. Ook als er in het selectieteam meiden zitten die wat minder spelen.

Bij de jongens is dit ondenkbaar! Er zijn zoveel teams, dat iedere jongen wel op zijn niveau kan voetballen. Zo zijn er breedte teams, voor de meer recreatieve voetballertjes en selectieteams, voor de prestatievoetballers met enig talent. En presteer je onder het gewenste niveau, dan hoef je het seizoen erop niet meer te rekenen op een selectieplaats. Overigens terecht denk ik, want het is niet voor niets een selectieteam.

One of the guys
Maar ja, wat doe je dan als je als meisje voetbaltalent hebt? Ga je dan naar de jongens of naar de meisjes? Op het eerste gezicht lijkt deze keuze heel makkelijk: de balhandelingssnelheid ligt bij jongens hoger dan bij meiden en ze spelen meer fysiek. De leercurve is bij jongens dus hoger. Niet voor niets adviseert de KNVB om als meisje zo lang mogelijk bij de jongens te blijven als ze verder wil komen in het voetbal. In ieder geval  zolang als ze mee kan komen en zolang ze het zelf ook nog wil.

selecietrainingMaar zoals ik dit blog al begon, helpt het niet altijd mee als een club een meidentak heeft. Dan begint bij veel clubs (ook bij de onze) juist de strijd. Want anno 2016 zijn er nog steeds mensen die vinden dat een meisje niet bij de jongens thuishoort. Ze zou dan namelijk een plek van een jongen bezet houden. En is het bij de ene club de interne organisatie die het niet ziet zitten, dan zijn het bij de andere club wel de ouders langs de kant. Want  ja, het is toch ondenkbaar dat zoonlief met een meisje in een team zit? Of erger nog: dat zoonlief voorbij gespeeld wordt door een meisje?! De jongens zelf hoor je overigens niet. Zij willen gewoon de beste spelers in hun team. Dus als je kunt ballen ben je gewoon ‘one of the guys’.

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 comments
  • goedemorgen, wij zitten met dit zelfde dilemma, onze dochter valt net buiten de selectie jongens aangezien daar de voorkeur aangegeven wordt en zij nu naar de meisjestak “moet” want dat is het beleid! Dit is inderdaad gezellig maar veeeeel minder niveau. Wij krijgen het niet voor elkaar en weten niet wat te doen? Andere vereniging, is een optie maar ook dan kom je in de meidentak verzeild…Helaas zijn wij de moed even kwijt…
    groet
    Sabine Daalman

    • Beste Sabine,
      Ik begrijp je wanhoop. Helaas is het voor meisjes nog steeds vechten om een plekje. Ik blijf erbij dat goed spelende meisjes de kans moeten krijgen om bij de jongens te spelen. Daar kunnen ze zich veel beter ontwikkelen omdat de balhandelingssnelheid en de fysieke tegenstand hoger liggen. Niet voor niets is de KNVB hier ook voorstander van. Blijf vechten voor je dochter!
      Succes,
      Judith

  • Als recht geaarde meidentrainer schaar ik mij achter de stelling dat ter bevordering van de ontwikkeling van het damesvoetbal het wenselijk is de meiden met en tegen jongens te laten spelen. Dit wordt mede aangetoond door het feit dat werkelijk alle speelsters die bij oa Ajax spelen maar ook in het Ned. 11-tal dit zelfde traject gevolgd. Helaas valt hier binnen veel clubs nog wel eea te masseren want het vooroordeel ligt vnml.bij de trainers en ouders van de jongens die vanuit angst en onbekendheid reageren. Immers het ego wordt toch aardig geknakt wanneer een jongen moet plaats maken voor een talentvol meisje.

    • Ik denk ook dat spelen bij de jongens een must is om verder te kunnen komen in het voetbal. We hebben hierin nog wel een weg te gaan. Want zoals je terecht aangeeft is nog niet iedereen er klaar voor. Maar goed, een kleine halve eeuw geleden werden clubs zelfs geschorst als zij hun velden beschikbaar stelden voor vrouwenvoetbal. We komen dus van ver, maar ik blijf positief!

UA-74423621-1