De jongens vs de meisjes (8)

Begin van de avond bereikte het bericht alle media: de Vrouwen Eredivisie wordt stilgelegd vanwege het corona-besluit. Pardon? De mannen mogen wel door, maar de vrouwen niet?

Ja. Immers, de vrouwen zijn amateurs. En het doet er niet toe of ze goud hebben gehaald op het EK en zilver op het WK. Of dat ze volle stadions trekken. Of de beste keepster en voetbalster ter wereld voortbrengen. Of een topprestatie leveren terwijl de meesten er nog gewoon naast moeten werken of studeren. Het doet er allemaal niet toe. Want officieel vallen ze nog steeds onder de amateurtak. En volgens de nieuwe coronaregels mogen amateurs van 18 jaar en ouder de komende weken niet meer in teamverband, op minder dan op 1,5m afstand, sporten. Tenzij je topsporter bent of voetbalt in de Eredivsie en Eerste divisie.

Maar dat laatste geldt dus niet voor de vrouwen. Blijkbaar beoefenen zij geen topsport. En is die competitie die we de Vrouwen Eredivisie noemen, toch niet helemaal hetzelfde als de Mannen Eredivisie.

KNVB directeur Jan Dirk van der Zee noemde dit ’teleurstellend’ en zegt ’te blijven vechten voor de positie van het top-vrouwenvoetbal’. Ook politiek Den Haag laat zich horen en roept het kabinet op tot een gelijke behandeling van de Eredivisies. Ondertussen wordt online een petitie gestart om de Vrouwen Eredivisie te erkennen als professioneel voetbal. En tegen 22.30 geeft Minister Van Ark in een debat aan dat het niet terecht is dat de Vrouwen Eredivisie tijdelijk is stilgelegd en dat wat voor de mannen geldt, ook voor de vrouwen geldt. Ze geeft dan ook aan de tijdelijke stillegging terug te draaien.

Super natuurlijk. Maar hoe ongeloofwaardig kun je jezelf als politiek maken? Want wat met al die andere sporters die hetzelfde lot ondergaan? Hoe zit het daar met gelijke monniken gelijke kappen? Begrijp me niet verkeerd. Ik zou het fantastisch vinden als deze ongelijkheid in het voetbal zou worden teruggedraaid. Maar volgens mij is hier nu maar één partij aan zet: en dat is de KNVB.

Dus beste KNVB laten we deze hele gekke coronaperiode gebruiken voor iets positiefs. Steek de hand in eigen boezem, haal de Vrouwen weg uit de amateurtak en geef ze de status waar ze recht op hebben. De tijd is er meer dan rijp voor.

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments
    • Hahaha ik verwacht niet dat ik zoveel invloed heb, maar alle commotie heeft wel wat teweeg gebracht denk ik. Vrouwen blijven echter nog wel onder amateurtak vallen vrees ik, maar dat heeft ongetwijfeld met geld te maken 😉

UA-74423621-1