Dromen komen uit (4)

En dan sta je zomaar ineens op een zondagmiddag op De Toekomst. Om daar een kledingpakket in ontvangst te nemen. Na een presentatie van niemand minder dan Chantal de Ridder. Over de club. De voetbalfamilie. De visie op het meidenvoetbal. En misschien wel de eerste stappen op weg naar het Eerste.

Voor iemand met een hart dat eigenlijk voor een andere rood-witte combinatie klopt, loopt deze Amsterdamse club toch behoorlijk vaak als rode draad door jouw jonge voetballeventje. Enkele wapenfeiten:

  • November 2015: Daphne Koster start in samenwerking met ABN AMRO de eerste lichting talenttrainingen voor meiden O9. En jij zit er bij.
  • Mei 2016: je doet mee aan een AJAX clinic. Enkele dagen later worden we gebeld. Uit de deelnemers is een AJAX Clinics Selectieteam samengesteld voor een wedstrijd tegen het (jongens)team AJAX 08. En jij zit er bij.
  • Juli 2017: Daphne Koster presenteert haar nieuwe boek. Met in het hart een aantal foto’s van belangrijke momenten uit haar carrière. De eerste lichting talenttrainingen voor meiden mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. En jij staat er in.
  • Oktober 2019: je doet met 95 andere meiden mee aan een talentendag op De Toekomst. Zo’n 35 hiervan krijgen een uitnodiging voor een vervolg van drie talenttrainingen. En jij zit erbij.
  • Februari 2020: Uit de drie talenttrainingen en een nieuwe lichting meiden wordt een twintigtal meiden geselecteerd voor het hoofdtraject, te weten acht trainingen op De Toekomst plus een afsluitende wedstrijd. En jij zit er bij.

Jij zit er bij. Vier simpele woordjes. Met een immens grote betekenis. Want de AJAX Vrouwen nemen het meidenvoetbal serieus. Willen jonge meiden de kans bieden zich verder te ontwikkelen. Wat vijf jaar geleden begon met één team van meiden O9, is inmiddels uitgegroeid tot een traject met maar liefst vier lichtingen: O9, O11, O13 en O15.

En dus sta je nu ineens een kledingpakket in ontvangst te nemen. Een heel mooi pakket. Dat moet gezegd. Want prijkte vijf jaar geleden alleen het ABN AMRO logo op het tenue, nu word je in vol ornaat gehesen. Een broekje, een shirt en een trainingspak. Mét AJAX logo.

Het enige jammere is dat je het hele pakket dit keer in bruikleen hebt. Je kunt er dus maar even van genieten. Maar het smaakt gelijk ook naar meer. En je weet maar nooit. Want je komt steeds een stapje dichterbij. Dichterbij het beloftenteam. En dichterbij het ultieme doel, Vrouwen 1. Natuurlijk is dat nog een hele lange weg. Met heel veel hobbels. Want ook hier is er sprake van een piramide. Vallen onderweg meiden af. En komen er weer nieuwe bij. Maar het kan gewoon. Zeg nooit, nooit.

Je oudere zus ziet het ondertussen met lede ogen aan. Want hoewel het meidentraject door de jaren heen steeds uitgebreider werd, viel zij qua geboortejaar altijd net buiten de boot. Maar er gloort een sprankje hoop aan de horizon. Want zoals gezegd. Er zijn dit seizoen vier lichtingen. En O15 is daar een van. Enige puntje is alleen dat hier geen selectietrainingen voor zijn. Hier draait het om scouting. Op het juiste moment op de juiste plek zijn.

Maar zoals de prachtige KNVB promo voor de Women Champions League-finale het zo mooi verwoord: “It’s the dreams, always the dreams that keeps us going”.

Het kan gewoon. Zeg nooit, nooit

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments
UA-74423621-1