We hebben al veel bereikt met vrouwenvoetbal

Flow

Het kan bijna niemand zijn ontgaan dat het gisteren internationale vrouwendag was. Het ligt dus voor de hand om in dit blog stil te staan bij de ongelijkheid tussen het mannen- en vrouwenvoetbal. Maar dat doe ik niet.

Want dan zou ik het moeten hebben over het feit dat meiden op hun club nog steeds moeten vechten om een plekje. Of dat ze pas rond hun 11e voor het eerst serieus een  kans maken om in een talentteam te komen. Of dat speelsters in Nederland nog steeds erbij moeten werken of studeren om hun sport te kunnen beoefenen. En zo zou ik dan door moeten gaan.

Maar zoals ik al zei, dat doe ik niet.

Want is het niet veel leuker om stil te staan bij wat er wel al allemaal is bereikt?

De KNVB telt bijna 150.000 vrouwelijke leden en de sport groeit nog steeds aan populariteit. Afgelopen zaterdag, voorafgaand aan de kwalificatiewedstrijd Noorwegen-Nederland, werden 9 speelsters gehuldigd door de UEFA/KNVB omdat ze 100 of meer interlands hebben gespeeld.

Hadden zij ooit durven dromen dat anno nu een wedstrijd in een uitverkocht stadion gespeeld zou worden?

Of dat wedstrijden uitgezonden zouden worden op TV?

Of dat er tegenwoordig zelfs transfersommen worden betaald?

Of dat er een heuse zaakwaarneemster is, gespecialiseerd in het vrouwenvoetbal?

Of dat meiden tegenwoordig een poster van Vivianne Miedema, Anouk Hoogendijk of een vrouwenelftal boven hun bed hebben hangen?

Kortom sinds ‘damesvoetbal’ in 1971 officieel onderdeel van de KNVB werd, is de sport de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. En is het erg dat de bedragen in deze sport beduidend lager zijn dan bij de mannen? Nee, in principe niet. Want daardoor is het een hele pure sport gebleven. En natuurlijk zou het een hoop schelen als de bedragen ietsiepietsie omhoog gaan. Zodat meiden en vrouwen zich helemaal op hun sport kunnen focussen. Maar als we in deze flow doorgaan, koester ik de hoop dat dit in de nabije toekomst best wel eens het geval zou kunnen zijn.

 

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-74423621-1