Kippenvel

En toen was eindelijk het moment daar. Na al die maanden, weken en dagen aftellen. De datum, die al zolang in hoofdletters in onze agenda stond was aangebroken. 16 juli 2017. De dag dat ‘onze’ Leeuwinnen zouden aftrappen. Op ‘ons EK’. In ons land. In het bijzijn van onze Koning en Koningin.

De aanloop naar deze gedenkwaardige zondag verliep hier thuis zoals elk ander weekend: rennen-hollen-vliegen. Normaliter omdat de meiden overal voetbalwedstrijden hebben, tussendoor boodschappen gedaan moeten worden, speelafspraken gepland en uitgevoerd, enz. Dit keer was het, omdat ik zelf een afsluitend weekend van een cursus had, mijn middelste dochter jarig was en er ook nog wat andere feestjes op het programma stonden. Waaronder eentje op zondagmiddag. We hadden dus een knoertharde planning.

Ondertussen liep ik die ochtend als een kip zonder kop door het huis te banjeren. Ipad, check. Oplader, check. Accreditatiebevestiging, check. Flesje water, check….

Middelste dochter: “Mam, kun je me even brengen”.
Ik: “Wat? Nu?”
Middelste dochter: “Ja, ik moet nú gaan.”
Jongste dochter (met haar blonde krulletjes en smekende blauwe oogjes): “Mama niet weggaan toch? Mama blijft hier?”
Oudste: “Mam, waar zijn de Oranjespullen?”
Ik: “Nee lieverd, mama gaat zo je zus wegbrengen. ”
“De Oranjespullen staan op je kamer.”
“Ok. Cadeautje? Check.”

Handig dacht ik, dan rijd ik daarna gelijk door. Veel te vroeg natuurlijk. Maar o, wat had ik er zin in. Alleen hierdoor dus wel vergeten mijn eigen ‘check-ronde’ af te maken. Paspoort en perskaart lagen dus nog keurig thuis. Maar ach, dat realiseerde ik me pas toen het al te laat was. Dus enigszins zorgeloos, maar mét gezonde spanning op wat de dag zou brengen, ging ik op weg.

Eenmaal in Utrecht parkeerde ik mijn auto bij de P&R en besloot van daaruit de bus te pakken naar het fanplein op het Neude. Zouden er mensen op af komen? En dan die Oranjemars. Vanaf het plein naar het stadion. Als dat maar geen fiasco zou worden. Ik bedoel. Het was toch ‘maar’ vrouwenvoetbal. Wat als er maar tien mensen zouden meelopen?

Ik stapte uit en liep naar het plein. En kon mijn ogen niet geloven. Helemaal Oranje! Zingende, dansende en uitgelaten mensen. DJ op het podium. Wolter Kroes met het EK lied. Op doel schieten voor de kids. Oranje make-over voor iedereen die het wilde. Het was één groot feest. Niet veel later brak het moment aan voor de Oranjemars. Wat een kippenvel moment was dat! Niet tien. Niet honderd. Maar duizenden mensen liepen mee. Door de straten van Utrecht. Bussen en auto’s werden omgeleid. Straten afgezet. En een politie escorte die alles in goede banen leidde.

En ik liep ergens in het midden. Samen met collega J. van vrouwenvoetbalnieuws. Voor ons zagen we alleen maar uitgelaten mensen in het oranje met vlaggen zwaaien. En achter ons idem dito. We konden het begin noch het einde van de rij zien. Zoveel mensen waren er. We keken elkaar aan. Gebeurde dit echt? Voor het vrouwenvoetbal? Wauw! Ik moest slikken. Hoe gaaf!

Bij het stadion wachtte de horde fans de bussen van de speelsters op. Onder luid gejuich werden ze onthaald. Wat een gaaf moment. Hoe zouden de Leeuwinnen zich voelen? Voor hen moest dit ook een overweldigende ervaring zijn. Zo’n onthaal. En daarna voor dit publiek mogen knallen in een uitverkocht stadion. Wie had dat een jaar geleden kunnen bedenken? En dan nog maar te zwijgen over het aantal kijkers op tv. Meer dan 2,1 miljoen mensen zagen de openingswedstrijd en ruim 2,2 miljoen de wedstrijd tegen Denemarken. Ongelooflijke cijfers.

En de Leeuwinnen hebben ons niet teleurgesteld. Zes punten in twee wedstrijden. Normaliter zou dat genoeg moeten zijn voor een plek in de kwartfinales. Maar op een toernooi kan het altijd alle kanten op. Nu dus ook. Want door de winst van België zijn ‘we’ er nog niet. Maar ik hoop van harte dat de Oranjetrein nog even voort dendert. Voor hen. Voor ons. En voor al die meiden die nu thuis en in het stadion zitten te kijken. En zien dat je als meisje ook een voetbaldroom kunt hebben.

 

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments
UA-74423621-1