Happy Valentine

Ode aan het vrouwenvoetbal

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Een mooi moment voor een ode aan het vrouwenvoetbal.  En waar kan ik dan beter beginnen dan bij een ode aan Nettie Honeyball  en Lady Florence Dixie.

Nettie en Lady Florence. Een vrouw uit de middenklasse en een aristocrate. Een onwaarschijnlijk duo. Maar de liefde voor het vrouwenvoetbal overwon waarschijnlijk hun verschillen. En dat is vandaag natuurlijk een mooie gedachte.

Hoe het ook zij, samen bundelden zij hun krachten om in 1894 de eerste vrouwelijke voetbalclub op te richten: de British Ladies Football Club. En daarmee vochten zij om erkenning en lieten ze zien dat vrouwen ‘niet waardeloos waren’ (hun woorden). Daarom een ode aan Nettie en Lady Florence!

Maar ook een ode aan Oostzaan. Daar werd in 1924 de eerste officiële vrouwenvoetbal club van Nederland opgericht.

En aan de KNVB die in 1971 ‘damesvoetbal’ officieel onderdeel van de Bond maakt en in 1986 het gemengd voetbal introduceerde.

En aan de media die langzaam maar zeker, stapje voor stapje, steeds meer schrijft en uitzendt over deze mooie sport.

Maar natuurlijk ook een ode aan al die bijna 150.000 meiden en vrouwen die wekelijks in weer en wind op de velden staan. Aan hun clubs die het mogelijk maken dat zij hun sport kunnen beoefenen. Aan de supporters, zonder wie een overwinning minder leuk is en een verliespot nog vervelender smaakt.

En last but not least een ode aan al onze eredivisiespeelsters en natuurlijk de Oranjeleeuwinnen. Dankzij hen hebben de voetbalmeiden van nu heldinnen waar ze naar op kunnen kijken. Weten ze dat ook zij voorzichtig kunnen dromen van een leven als voetbalprof. En kunnen zij de liefde voor hun sport delen.

Kortom ode aan iedereen die deze sport lief is.

 valentine2

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-74423621-1

Ontdek meer van soccertalk

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading