Plezier

Het kan soms raar lopen. Het ene seizoen ga je er vol voor en vind je het ’t allerleukste dat er is. Sterker nog, ergens knaagt er nog de droom om ooit prof te worden. Geeft het spelletje je energie en doe je er alles aan om erbij te zijn. En het volgende seizoen….verandert ineens alles.

Als ik iets geleerd heb in het voetbal, is dat plezier het allerbelangrijkste is. Op het veld en ernaast. Dan vechten de meiden voor elkaar, voor hun trainer, voor het publiek en voor zichzelf. En dan komt de prestatie vanzelf. Wat uiteraard ook weer goed is voor het plezier.

Plezier hebben betekent bijvoorbeeld af en toe een lolletje hebben tijdens de training. Maar ook een goede chemie tussen de speelsters onderling en tussen de speelsters en de trainer. Eigenlijk zijn het allemaal kleine radartjes. Die – als ze goed in elkaar haken – perfect samengaan. Maar als er ergens eentje uit de pas loopt, gaat het systeem haperen. Wordt het plezier minder en gaat de prestatie achteruit. Kijk naar de Oranjevrouwen en Andries Jonker. Ik weet natuurlijk niet precies wat voor trainer hij is. Maar het team straalt onder hem wel weer plezier uit. En met de chemie lijkt het ook goed te zitten.

Maar wat als dat er niet meer is? Omdat één van die radartjes niet meer goed past. En je daardoor niet meer met plezier naar voetbal gaat. Hou je het dan nog vol? Naast je drukke school -en stageschema én een bijbaantje? Want als je ’s ochtends om half acht de deur uit moet. En je na een lange school-, stage- en trainingsdag, zonder warme hap, pas tegen 22.30 uur, weer thuis bent. Dan heb je ook geen vrije tijd om het gebrek aan plezier te compenseren.

Heb je het er dan nog allemaal voor over? Of kost het dan alleen nog maar energie? Dooft het voetbalvuurtje dan? Het laatste lijkt nu het geval bij middelste dochter. Ze is in ieder geval genoeg aan het twijfelen. En dus zou het zomaar kunnen dat ze vorige week haar laatste wedstrijd ooit heeft gespeeld. En ze na elf jaar, het voetbal de rug toekeert.

Heel zonde natuurlijk, want ze heeft er altijd alles voor gedaan en gelaten. Maar ook begrijpelijk. Het geeft in ieder geval genoeg stof om over na te denken tijdens de winterstop. Dus benieuwd wat het nieuwe jaar gaat brengen.

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-74423621-1