De jongens vs de meiden

De jongens vs de meiden (2)

Een aantal jaar geleden was ik betrokken bij de realisatie van de nieuwe website voor onze club. Over de menustructuur was gelijk enige discussie. En dan met name over die bij de meidentak. Want was het nu damesvoetbal of vrouwenvoetbal? Los van het antwoord op deze vraag, is het natuurlijk best gek dat er überhaupt onderscheid gemaakt wordt tussen jongens en meiden. Want beoefenen beiden immers niet gewoon dezelfde sport, namelijk ‘voetbal’?

Blijkbaar niet dus.  Want wat is het geval? Bij de pupillen en junioren krijgen de meiden een ‘M’ voor hun teamnaam. Bij de senioren ‘Vr’. Terwijl jongens geen toevoeging krijgen. Het lijkt een kleinigheid, maar wakker je de verschillen op deze manier niet juist aan? Immers, jongens en mannen zitten blijkbaar op ‘voetbal’ en meiden en vrouwen op ‘meisjes’- of ‘vrouwenvoetbal’. Alsof het een andere sport betreft.

What’s in a name?
Pleit ik er dan voor om de letters bij de vrouwen- en meidenteams weg te halen? Nee, zeker niet. Want ik begrijp natuurlijk ook wel dat het handig is om aan te geven of het een jongens – of meisjesteam betreft. Maar laten we dan wel consequent zijn. De meiden een ‘M’? Dan de jongens een ‘J’.

En heel vreemd is dat niet. Kijk maar eens bij andere sporten. Neem bijvoorbeeld hockey. Daar wordt gewoon gesproken over ‘jeugd’ en ‘senioren’. Zit je in een E-team? Dan heet dat bij de jongens ‘JE’ en bij de meiden ‘ME’. Logisch toch? En zo zijn er nog veel meer sporten te bedenken waar geen onderscheid wordt gemaakt. Dus waarom niet ook in voetbal?

En lost zo’n kleine naamswijziging ineens alle verschillen op? Zijn dan alle vooroordelen gelijk verdwenen? Nee, maar elk stapje is er een.

Dus ik zeg, doen!

Oh, en als je goed gelezen hebt, heb ik impliciet in dit blog ook al antwoord gegeven op de vraag uit de inleiding.

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment
UA-74423621-1