De jongens vs de meiden

De jongens vs de meiden (4)

In mijn blog de jongens vs de meiden (2) pleitte ik voor consistentie in naamgeving. M.a.w. de meiden een ‘M’ voor hun teamnaam? Dan de jongens een ‘J’. Ik was dan ook heel verheugd te lezen dat vanaf komend seizoen de KNVB nieuwe aanduidingen in de jeugdcompetitie gaat hanteren. En hoewel ik natuurlijk ook wel weet dat dit bescheiden blogje daar waarschijnlijk nauwelijks een bijdrage aan heeft geleverd, voelt het toch een beetje als een kleine overwinning.Tegelijkertijd ben ik ook een beetje verward.

De ‘J’ staat namelijk niet voor ‘jongens’, maar voor ‘jeugd’. En in deze jeugdklassen gaan jongens en meiden in één team spelen. De letter ‘M’ blijft echter bestaan voor een aantal leeftijdsgroepen. Hierin vindt dan een specifieke meidencompetitie plaats. En daar wringt ‘m nu net de schoen.

Want wat lees ik in het artikel van de KNVB? De eerste leeftijdsgroep met een specifieke meidencompetitie is de MO13! Wat gebeurt er dan met alle meiden daaronder? Heel veel meiden gaan juist op voetbal omdat ze het leuk vinden om met meiden een balletje te trappen. Gezelligheid voert de boventoon. Sterker nog, wanneer meiden de kans krijgen in een hoger team te spelen, wijzen ze dit vaak af. Ze blijven liever bij hun eigen team. Bij hun vriendinnen.

In de jongste groepen vinden meiden het prima om nog even een bloemetje te zoeken in het veld. Of een radslag te maken. Dat zie ik niet gebeuren tussen de jongens. Sterker nog, toen we afgelopen seizoen in ons team de mogelijkheid opperden om volgend jaar in een jongenscompetitie te spelen, haakten de meeste meiden af.

En natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik heb er daar 2 van thuis rondlopen. Mijn meiden willen juist niets liever dan tussen de jongens voetballen. Zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen, sneller worden en een grotere fysieke weerstand krijgen. Maar ja, zij hebben dan ook die oranje stip op de horizon. Maar zoals ik al zei, dit zijn uitzonderingen.

Tot nu toe is meisjesvoetbal nog steeds de snelst groeiende sport in Nederland. Ik vrees echter dat het aantal voetballende meiden fors zal teruglopen indien er geen specifieke meisjescompetitie meer is. Ik hoop dan ook dat de KNVB nog eens goed naar de nieuwe indelingen kijkt. En de meiden lekker tussen de meiden laat voetballen.

Uitzonderingen daargelaten. Want de meiden met enig voetbaltalent verdienen het om dit verder te ontwikkelen. En dat kan nu eenmaal het beste tussen de jongens. Mits ze dat zelf ook willen natuurlijk.

Kortom, laat de meiden daar voetballen waar ze het beste tot hun recht komen. Voor henzelf en voor de toekomst van het vrouwenvoetbal.

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-74423621-1