Hanna Panna (3)

Schrijvers zijn geen praters. Maar afgelopen week moest ik er toch aan geloven. Want toen mocht ik namelijk het allereerste exemplaar van Hanna Panna uitreiken aan niemand minder dan profvoetbalster Kika van Es!

Een moment waarin voor mij alles samenkwam. Want ook in mijn boek speelt zij een rol. Bovendien vond de uitreiking plaats op een plek die ik zelf niet beter had kunnen bedenken: Olympia ’18. De voetbalclub waar het voor haar ooit allemaal begon.

En daar stonden we dan. Iets dat ik een jaar geleden niet had durven dromen. En waar ik zonder de tips en tops van de voetbalmeiden L en F misschien wel nooit was gekomen. Ik was dan ook heel blij dat zij bij dit feestelijk moment aanwezig konden zijn. En met eigen ogen konden zien waar die saaie A4-tjes vol tekst – mede dankzij hen – toe hadden geleid.

Een beetje onwerkelijk voelde het wel. Zo met het eerste exemplaar in mijn handen, naast Kika en voor een fotograaf. Maar ook ontzettend leuk. Vooral dat ik juist aan Kika het boek mocht overhandigen. Want tijdens het schrijven van het boek, popte zij in mijn hoofd. En was het voor mij heel logisch om haar een rol te geven in het verhaal. Deze goedlachse, spontane, enthousiaste Brabantse, een topvoetbalster en voorbeeld voor de nieuwe generatie voetbalmeiden.

Dat juist zij – ‘gewoon’ in haar vrije tijd – dit wilde doen, voelde dan ook echt als een kers op de taart. Ook voor de meiden die erbij waren. Ze waren duidelijk onder de indruk dat zij zo dichtbij zo’n grote speelster mochten staan. Oprecht een voorbeeld voor deze meiden.

Dit boek is echt voor jonge voetbalmeiden en dat is iets speciaals. Ik ben blij dat ik hier onderdeel van mag zijn.

Kika van Es

En natuurlijk hoop ik stiekem dat Hanna dat ook een beetje mag zijn. Want toen mijn oudste twee dochters opgroeiden, waren er geen boeken voor voetbalmeiden. Dus als Hanna ook maar één meisje weet te inspireren, is het voor mij al meer dan geslaagd.

Het is een heel proces geweest om tot hier te komen. Maar net als Kika heb ik mijn hart en droom gevolgd. En net zoals om haar heel veel mensen staan, is dat voor mij niet anders. Zonder de steun van mijn gezin, had ik dit nooit kunnen doen. Zonder de feedback van L en F ook niet. Maar ook niet zonder het vertrouwen van mijn uitgever en het geduld en enthousiasme van mijn redacteur en marketeer van Uitgeverij Condor en de prachtige illustraties van Iris Boter. Dank, dank, dank allemaal!

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-74423621-1