Another cook

Het schoolvoetbal is weer begonnen. Op onze school is dat een zeer populair evenement. Vanaf groep 3 doet, op een enkele uitzondering na, iedereen wel mee. Met 1 dochter in groep 8 en de andere in groep 5, roept dat natuurlijk een schat aan herinneringen op. Meiden die in groep 3 nog verschrikt opzij sprongen als een bal hun kant op kwam, voetballen nu lekker meer. En als school hebben we al menig beker mee naar huis genomen.

Dit jaar heb ik de eer om groep 5 naar de finale te coachen. En met al die overwinningen van onze school in het achterhoofd, heb ik dus een reputatie hoog te houden. Best wel een uitdaging! Niet vanwege het team, maar omdat ik natuurlijk stiekem de ballen verstand heb van wedstrijdtactieken en opstellingen. Want ja, schrijven over voetbal is op z’n Van Gaal’s gezegd, toch net even “another cook”. Maar gelukkig is het geen Manchester United en durf ik het in deze leeftijdscategorie nog net aan. Val ik hopelijk nog net niet door de mand. En bovendien hoef ik het niet alleen te doen.

Les 1
De eerste hoofdbrekens hebben we overigens al gehad. Want we hebben maar liefst 13(!) meiden in het team. En we spelen slechts een kwartier. Dus dat vergt hogere wiskunde als het om het wisselbeleid gaat. Maar gelukkig zijn we daar uitgekomen, want afgelopen woensdag mochten we voor het eerst aan de bak. Met als voornaamste doel dat de meiden plezier hadden.

Alhoewel…. plezier is leuk, maar we wilden natuurlijk ook gewoon winnen! Zo fanatiek zijn we dan toch ook wel weer. En de eerste ronde zijn we glansrijk doorgekomen. Overigens niet geheel (of geheel niet?) dankzij ons als coaches. Want les 1 uit het coachingshandboek voor dummies hadden we blijkbaar overgeslagen. Kortom, we hadden geen bal bij ons om alvast de meiden even lekker te laten intrappen. Warmlopen? Huh? O ja, ook wel handig.  En oh? We mogen al het veld op! Ch*ps, eh, volgende keer toch even iets eerder wat doen aan focus.

Nederlands Kampioen
Maar ondanks deze ietwat chaotische start mogen we op 13 april nogmaals aantreden in de finale van onze gemeente. Als we die doorkomen kunnen we nog door naar de regiofinales, vervolgens naar die van het district om ten slotte eindigen in de landelijke finale in Zeist. Als je daar staat voel je je dus een soort van Nederlands kampioen.

Maar de kans dat we dat gaan halen is vrij klein. Zeg maar gerust nihil. Waarschijnlijk stranden we al in de volgende ronde omdat we dan tegen groep 6-ers moeten. Mijn coachingscarrière zal vrees ik dus kort zijn. En eerlijk is eerlijk, dat is misschien maar goed ook!

 

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments
UA-74423621-1