Topsport (3)

Afgelopen weken keek ik stiekem met een tikje jaloezie naar de fantastische prestaties van onze atleten op de Winterspelen. En of hun dromen nu uitkwamen of in duigen vielen. Iedereen had zijn of haar eigen verhaal. Had een eigen weg bewandeld met hoogte- en dieptepunten. Met maar één doel: schitteren op de Spelen. Topsport pur sang.

Zelf ben ik helaas niet zo sportief aangelegd. Dus ik heb niet de illusie dat ik daar had kunnen staan. Topsporter is zeg maar niet een term die op mij van toepassing is. Verre van zelfs. Maar wanneer ben je dat eigenlijk wel? In een eerder blog vroeg ik me dit al af. En ik ben er nog steeds niet uit. Sterker nog, ik vind het steeds ingewikkelder worden om die vraag te beantwoorden.

Je zou zeggen dat de Topsport Talentstatus een goede graadmeter zou kunnen zijn. Maar wanneer krijg je zo’n status? Dat antwoord lijkt heel simpel. Want als je bij een BVO speelt, óf uitkomt in de eerste vier divisies van de landelijk jeugdcompetitie, kom je voor zo’n status in aanmerking. Op papier een prima uitgangspunt, maar in de praktijk is dit toch niet helemaal sluitend.

Om bij de BVO te beginnen. Meiden die hier in een MO16 spelen, zijn vaak ingedeeld in een jongenscompetitie, niveau 1e klasse of maximaal hoofdklasse. Zij zijn dus topsporter. Echter, de meiden die in een jongensteam spelen krijgen die status niet. Ook niet als zij in een veel hogere jongenscompetitie spelen dan hun leeftijdgenootje bij een BVO. Tenzij zij ook bij KNVB speelt. Dan heeft ze die status weer wel. Het verschil tussen de top en subtop zullen we maar zeggen. Al is de kans groot dat het meisje dat langer op hoog niveau tussen de jongens speelt, weer meer kans maakt om de top te bereiken dan datzelfde meisje dat nu al voor een BVO speelt. Niet voor niets is de KNVB een groot voorstander van zolang mogelijk tussen de jongens spelen. Heel verwarrend allemaal. Maar goed, nu dwaal ik af.

Dan was er nog iets met een criteria over voetballen op divisie niveau. Nou, ik kan uit ervaring zeggen dat mijn oudste dochter geen topsport status had toen zij divisie speelde tussen de jongens. Onlangs is ze overgestapt naar de MO17, ook weer uitkomend op divisieniveau. Een team waar overigens een aantal heel talentvolle meiden speelt, maar een KNVB nog nooit naar heeft omgekeken. Ze spelen immers ‘maar’ in een meidencompetitie. Hè, nu dwaal ik weer af. Goed. waar was ik. Oh ja, de topsportstatus voor spelers op divisieniveau. Helaas, voor de divisiemeiden geldt die topsportregel dan blijkbaar weer niet. En dat terwijl zij minimaal drie keer per week trainen, soms wel twee uur per keer. Meedoen aan (internationale) toptoernooien en keuzes maken in het belang van hun sport.

Ergens voelt dat dus een beetje krom. Aan de andere kant, hoe erg is het dat zij die topsportstatus niet hebben? De status maakt het in ieder geval makkelijker om je sport optimaal te combineren met je opleiding. Je kunt namelijk op hoog niveau blijven sporten en je schoolrooster daaraan aanpassen. Met alle voordelen van dien. En dat gun ik die meiden dan weer wel. Of eigenlijk verdienen ze dat gewoon.

Voor mijn oudste dochter maakt dat overigens weinig uit. Zij heeft net als elke scholier op de reguliere manier haar middelbare school doorlopen. Mét zelfs nog twee extra vakken. En natuurlijk met heel veel sport ernaast. Onderweg zijn dromen uitgekomen en gesneuveld. Heeft ze pieken en dalen gekend. Ze zal dan wel nooit schitteren op de Spelen. Maar van mij krijgt ze Goud.

Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments
UA-74423621-1